Psikolojik Danışman Nasıl Olunur? Görevleri Nelerdir
Psikolojik danışmanlık üniversitelerde, program olarak kullanılan tam ismi ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik. Dünyada özelliklede ABD de 1950 li yıllarda yaygınlaşmaya başlayan psikolojik danışmanlık mesleği Türkiye de 1980 li yıllarda temelleri atılmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Bireysel farklılıklar vurgusu ile her birey özeldir ve biriciktir söylemini benimseyen psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanı bu temelde insanlara yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Psikolojik Danışmanın Görevi Nedir?
Bireylerin yaşamında karşılarına çıkan problemleri çözmekte yardımcı olan, bireylere ne yapacaklarını söylemeden ne yapmaları gerektiğinin doğru seçimini yapmalarını sağlayarak psikolojik destek vermektir. Genel itibari ile sorumlulukları psikolojik danışma ve bazı terapi tekniklerini kullanarak daha çok danışman ve danışan ilişkisine dayalı bir danışmanlarına yardımcı olmaktır, nihai hedef kişinin kendini gerçekleştirmesi ve gizil güçlerini farkında olmalarını sağlamaktır. Özellikle soru cevap ve bazı postmodern kuram teknikleri ile seanslarını devam ettirirler.
Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Eğitiminin Amacı Nedir?
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik programı eğitim fakültelerinde, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite kurumlarına psikolojik danışman bir diğer ismi ile rehber öğretmen yetiştirmeyi amaçlar. Genel itibari ile öğretmenlik olarak ta yetiştirilenler aynı zamanda adliyelerde pedagog, ceza evlerinde, askeriyede ve emniyette de psikolojik danışman unvanı ile görev yapabilirler.
Psikolojik Danışman Nasıl Olunur?
Üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Eğitim programını başarıyla tamamlayan herkes Psikolojik Danışman unvanı alır.
Psikolojik Danışman Ve Psikolog Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her ne kadar iki bölümünde temel alanı psikoloji olsa da psikoloji bölümünün fen edebiyat fakültelerinde, psikolojik danışmanlık bölümünün ise eğitim fakültelerinde okutulması en temel farklarıdır. Psikolojik danışmanlık bölümü eğitim fakültesinde okutulması hasebiyle okullarda psikolojik destek elemanı olarak çalıştırılmak üzere pedagojik formasyonlu bir eğitime tabi tutulur ama psikoloji bölümü, fen edebiyat fakültelerinde okutulduğu için eğitim formasyon dersleri yoktur. Ve böylece okullarda da çalışma imkanları yoktur.
Bir diğer fark ise psikoloji bölümü mezunları psikolog ünvanı alırken, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları psikolojik danışman ünvanı verilir. Psikologların tanı koyma yetkileri varken psikolojik danışmanlar teşhis koyamazlar ve daha ciddi hastalıklar ile ilgilenen psikologlar ise psikolojik danışmanlar gibi bireylerin hayatını zorlaştıran problemlerin çözümü için çalışırlar ama daha ciddi bir hastalık teşhisi koyarlarsa psikiyatristlere refere etmeleri gerekmektedir.