Endojen Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Endojen depresyon, sağlık alanında majör depresyon bozukluğunun (MDD) bir türü olarak adlandırılır. Diğer depresyon türlerine nazaran tanı konmuş çok hastası bulunmamaktadır, bu sebeple kişiler genelde MDD hastası olarak değerlendirilirler.
MDD ise en genel tabirle uzun bir süre derin hislere ve üzüntüye maruz kalan insanlara konulan tanıdır. Bu tip hisler kişinin günlük hayatını etkilemekte ve fiziksel yıkımlara sebep olmaktadır.
Depresyonun gerçek anlamda sebebi ise hala belirlenmemiştir ancak genetik, biyolojik, çevresel ve fizyolojik faktörlerin birkaçının veya tamamımın bir kombinasyonu sonucu ortaya çıktığı varsayılmaktadır. Bu dış etkenlerin sebep olduğu depresyona eksojen depresyon denebilir. İşte bu noktada endojen depresyon farklı bir kavram olarak ayrılır.
Endojen ve eksojen depresyonun farkı nedir?
Endojen depresyonun ortaya çıkması stres veya travmaya bağlı değildir başka bir deyişle dış faktörler ile ilgisi yoktur. Genetik ve biyolojik faktörler sonucu ortaya çıkar bu sebeple biyolojik depresyon olarak adlandırılabilir. Eksojen depresyon ise az önce sayılan çevresel faktörlere bağlıdır, stres veya travmaya maruz kalma sonucu ortaya çıkar, psikolojik olarak bir tepkidir.
Endojen Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Endojen depresyondaki insanlar belirtileri bir anda sebepsiz yere yaşamaya başlarlar. Kişiden kişiye bağlı olarak semptomların yoğunluğu, tipi ve sıklığı değişebilir ancak en genel tabirle,
- Üzüntü ve umutsuzluğa kapılma
- Hissizleşme ve heyecan duygusunu kaybetme
- Uyku problemleri
- Sosyal izolasyon
- Motivasyon eksikliği
- Kas ve baş ağrıları
- İntihar eğilimi şeklinde sıralanabilir.
Endojen depresyon tanısı nasıl konur?
Depresyon hastalığı tanısı koymak alanlarındaki profesyonellerin işidir. Öncelikle medikal geçmiş taranır ve aile bireylerinde majör depresyon tanısı konmuş olan bireyler belirlenir. Travma veya stres kaynağı olmuş olabilecek olaylar seçilir. Sonrasında tetikleyici unsurlar ortaya konur ve bertaraf edilmeleri istenir.
Endojen depresyon tedavisi nasıl olur?
Majör depresyonu atlatmak kişiler için kolay değildir, tam olarak kaynağını belirlemenin genelde zor olduğu bu tip durumlarda birden fazla tedavi yöntemi belirlenebilir veya hibrit bir tedavi biçimi uygulanabilir.
- En bilindik tedavi yöntemi olan ilaçlar kişiye hormonal seviyede serotinin verilmesi ile beyindeki kimyasal seviyesini dengeleyerek depresyon semptomlarını azaltmayı hedefler. Genelde antidepresanlar hormon seviyesini bozduğu düşüncesiyle tavsiye edilmez ancak majör depresyonda bu tip ilaçlar kullanılması hali hazırda bozuk olan hormonal sistemi düzenleme amacındadır.
- Terapi ise özellikle başlangıç seviyesinde tanısı konmuş hastalar için en bilindik ve kesin tedavi yöntemidir. Kişi alanında uzman biriyle doğru yolları takip ederek sorunun kaynağını bulmak ve çözmek hedefine ulaşabilmektedir.
- Eğer önceki iki yöntemde yanıtsız kalırsa kişinin beynine elektrotlar yardımıyla uygulanacak olan elektrik ile beyindeki kimyasal dengeyi sağlamak amaçlanır. Tanımından ürkütücü gözükse dahi profesyonellerle yıllardır uygulanan ve sürekli gelişen bir yöntem olup, pozitif etkileri ispatlanmıştır.
- Yaşam tarzını değiştirmek ve köklü değişimler yapmak da bilinen etkili bir tedavi yöntemidir.